O semenaření podruhé…

Publikováno 10.10.2015

O semenaření podruhé:
Kde hledat osivo a čemu se při tvorbě osiva vyhnout? Seriál o semenaření pokračuje…

No garden gardening

Proč produkovat své osivo?

Hlavním důvodem je produkce osiva odpovídajícího vašim vlastním kritériím (velikost plodů, chuť, ranost apod.). Vámi pěstované rostliny se mohou postupně adaptovat na podmínky vaší zahrady a tím být odolnější proti chorobám a škůdcům. Díky tomu je možné postupně zcela přestat používat ochranné postřiky či chemická hnojiva.
Domácí semenaření je cesta k uchovávání a spoluvytváření odrůd rostlin, které můžeme předat svým potomkům. Vlastní produkcí osiva rovněž ušetříte nemalé finanční náklady, přispíváte k zachování biodiverzity v podobě jedinečných variet, místních či tradičních odrůd… Podrobněji jsem o důvodech k domácímu semenaření psala ZDE.

Z našeho dědictví…

I v České republice lze nalézt řadu krajových či starých odrůd zeleniny, které si zahradníci a zemědělci po mnoho let předávali z generace na generaci. Příkladem lze jmenovat: celer „Pražský obří“, okurky nakladačky „Znojemské“ či „Mělnické“…
Je jen na nás je (znovu)objevovat, pěstovat a uchovávat pro další generace!

Bibliografie

Dostálek a kol.:
Pěstujeme si vlastní…

Zobrazit původní příspěvěk 453 dalších slov

Přejít nahoru